Technologie

Bij VideoDisplay.nl zijn het grootste deel van de producten gemaakt met LED technologie. LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, dit is een halfgeleider die stroom afgeeft zodra er stroom doorheen loopt.

led

leds

LED lampjes kennen een lange historie, in 1907 ontdekte de Engelsman Henry Joseph Round dat materialen kunnen oplichten zodra er een elektrische stroom op wordt toegepast. Echter was het pas in 1962 dat het eerste LED lampje werd ontwikkeld zoals wij die kennen. In deze tijd werden de LED lampjes vooral gebruikt als indicatoren voor elektronische apparaten, deze waren dan vooral toegepast met de kleur rood. In deze tijd waren de lampjes nog niet zo intens als hoe wij ze nu kennen en daardoor waren zo nog voor veel toepassingen niet geschikt.

De grote LED schermen van VideoDisplay.nl zijn op twee verschillende manieren worden samengesteld: DIP of SMD.

 

 

 

DIP Display module

DIP Display Module

De DIP technologie wordt vooral gebruikt voor outdoor toepassingen. DIP staat voor Dual In-line Package. Deze is de allereerste technologie voor LED Displays en door het goedkopere productieproces zijn ze ook het voordeligst. DIP LED Displays zijn per pixel apart opgebouwd uit de LED lampjes met de kleuren rood, groen en blauw. Doordat in elke pixel drie aparte lampjes zitten zijn de pixel ratio’s erg groot. Bij een korte kijkafstand zijn de individuele pixels goed zichtbaar wat zorgt voor een slechte kijkervaring. Hierdoor worden deze displays bijna alleen maar ingezet voor toepassingen buiten in het zonlicht waar er vaak een grote kijkafstand is. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een DIP LED display voor de weergave van een WK wedstrijd of op een groot festival. Een groot voordeel van deze LEDS is het helderheidsniveau. Doordat het aparte lampjes zijn kunnen de displays extreem helder, hierdoor zijn de displays goed zichtbaar in het volle zonlicht.

SMD staat voor Surface-Mount Device en betekent letterlijk oppervlak-gemonteerde component. Een SMD-onderdeel wordt niet gemonteerd met behulp van draadverbindingen door de printplaat heen, maar deze wordt aan een zijde tegen de printplaat aan gesoldeerd. De ledjes bij een SMD Display zijn dus aan een zijde van de printplaat gesoldeerd. Een groot voordeel van deze technologie is dat er minder ruimte nodig is om het te plaatsen.

Doordat elke pixel in een kleiner oppervlak kan worden geplaatst houdt dit ook in dat er een kleinere pixel ratio gehaald kan worden. Dit geeft een scherper beeld op een kortere afstand en daardoor is deze technologie vooral geschikt voor indoor toepassingen. In het verleden was het zo dat SMD LED Displays niet de helderheid van een DIP Display kunnen halen, tegenwoordig heeft deze toepassing ook een hoge helderheid en dit zorgt ervoor dat ook in het zonlicht het beeld nog goed lees- en zichtbaar is.

 

 

 

SMD Display module

SMD Display Module